maanantai 1. joulukuuta 2014

Miten teillä mennään yöunille?

Meillä yöunille pääsemisessä menee aikaa noin 1,5-2 tuntia. Nyt olen yrittänyt, että iltatoimet alkaisivat suunnilleen samaan aikaan, jotta pientä rytmiä muodostuisi. Meillä se on tarkoittanut, että klo 21.30-22 välillä vaihdetaan yökkäri päälle ja suunnataan tuonne yläkertaan omaan huoneeseen. Siellä imetän neitosen (maailman ihanimmassa) nojatuolissa ja odottelen, että uni alkaa neidillä tulla silmään.

Jos likka nukahtaa syliini kunnolla, eikä havahdu pinnikseen laskemiseen, niin se on melko tarkalleen puoli tuntia, kun tuo herää. Silloin ei mitään hyssyttely tai silittely auta, vaan itku vaan yltyy, kun menen lähelle. Olen sitten imettänyt vielä toistamiseen tässä vaiheessa, jotta eka yösyöminen siirtyisi taas pitemmälle. Tämän jälkeen neidillä vain kestää unen saaminen paljon kauemmin. Kun silmät ovat sulkeutuneet minun sylissäni, nostan tytön pinnikseen takaisin. Yleensä silmät avautuvat ja hetken aikaa saattaa hakea asentoa ja ähistä, mutta tässä vaiheessa nukahtaa kunnolla yöunille. Tässä kaikessa menee helposti se 2 tuntia.

Nyt olen kuitenkin pyrkinyt nostamaan tytön jo aikasemmin ekan kerran omaan sänkyynsä. Eilenkin hän ehti ihan hetkessä nukahtamaan syliini tosi sikeään uneen. "Veivasin" häntä kuitenkin tarkoituksella sen verran laskiessani sänkyyn, että silmät avautuivat. Ähinä ja pieni käninä alkoi heti ja siitä voimistui hetki hetkeltä. Lopulta menin jälleen imettämään ja nukuttamaan uudestaan ja taas takaisin pinnikseen. Kun neiti ei ehdi nukahtamaan ekalla kertaa kunnolla, ei koko toimituksessa mene niin kauan. Pari kertaa olen laskenut pinnikseen ekan kerran niin, ettei uni ole kunnolla tullut. Silloin tosiaan se ähinä ja itkun vääntäminen alkaa samantien ja yöunille pääsy aikastuu. Kerran olen vain hyssyttänyt sylissä nukahtamisen partaalle ja laskenut takaisin ilman imetystä, mikä ehkä olisi järkevintä, ettei sitä tissiä siinä välissä oppisi saamaan. Sen verran olen kuitenkin mukavuudenhaluinen, että ajattelen sen pidentävän niitä neidin unia (ja sitä kautta tietty omia).

Kuitenkin tyttö nukahtaa pääsääntöisesti syliin. Pikkuhiljaa yritän siirtää niin, että aikaisemmin siirrän pinnikseen. Tuota toista imetystä, joka tulee tosi nopeastikin välillä ekan jälkeen, en ole vielä pitänyt ainakaan ongelmana, kun neiti ei kuitenkaan ole mikään tissillä roikkuja. Mutta saattoipa tuo mun selostukseni meidän nukkumaan menemisestä olla kyllä vähän sekava. En jaksa alkaa tarkentaan, koska itkuhälläristä kuuluu jo sellaista ähinää, että pitkiltä päikkäreiltä aletaan varmaan kohta heräillä.

Miten muilla nukahdetaan yöunille? Osaako teidän suunnilleen samanikäiset nukahtaa jo itsekseen vai pitääkö unen tulla sylissä? Tiedän, että monille nukahtaminen on vaikeaa tai yöt voivat olla ihan mahdottoman huonoja, mutta silti pohdin miten meidän iltoja voisi helpottaa. Lähinnä niin, ettei menisi ihan 2 tuntia koko operaatiossa... Mutta ikää on kuitenkin vasta vajaat 2,5 kuukautta, joten en mitään stressiä kyllä ota vielä tässä vaiheessa. Jokainen vauva ja perhe luo tietysti parhaat käytännöt itselleen. :)

P.S. Neidin huoneeseen saatiin tänään koottua hyllyä ja muuta ja sisustus on taas pikkusen pitemmällä. Nyt oikeastaan kaikki alkaa olla paikoillaan. <3

EDITEDITEDIT!!! Yllättäen sitten tänään menikin pitkästä aikaa 3 tuntia, että uni vei lopulta voiton ja hiljasuus laskeutui... Kyllä taas meinas käämi kärähtää!

V*TTU!!! En enää ikinä puhu mistään aikatauluista, kaikki menee samantien päin sitä itteään!!! Nimim. Ei oo paljon nukuttu tässä taloudessa. Klo 1.30 eikä unesta tietoa...

4 kommenttia:

 1. Auttaisiko se, jos iltapuuhat aloittaisi paljon aikaisemmin esim. klo 19-20? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitäkin kai voisi kokeilla. Meillä kuitenkin pitkät päikkärit on ollu sen verran myöhään, että tosiaan eilenkin heräs niiltä vasta kuuden jälkeen. Oon kuitenkin tykänny siitä, että pitkät päikkärit sijottuu iltapäivään, niin ehditään miehenkin kanssa olla hetki kahdestaan, kun tuo on aamuvuorossa. Pitäisi siis aikaistaa koki hommaa. Toisaalta myös se, että olen sillä saanut yleensä nukuttua kunnon unet itsekin, kun on sitten menny vauvan kanssa samoihin aikoihin nukkumaan. Eilinen yö vaan oli jotain ihme perseilyä ja helvetillistä heräämistä neidillä vähän väliä... Kun ei ottaisi tavaksi...

   Poista
 2. Moi! Olen lueskellut blogiasi ja tykkään, kun kirjoitat niin rehellisesti!
  Meidän tyttö on muutaman päivän teidän tyttöä nuorempi ja hän aloitti reilun viikon iässä "iltashown" (itkua, itkua, itkua), joka pahimpina kertoina jatkui pitkälle yöhön. Mitään mahavaivoja tytöllä ei ole ollut.
  Ratkaisukeskeinen kun olen, lainasin muutaman viikon itkua kuunneltuani ja kaikkea yritettyäni muutaman kirjan (suosittelen Pehmeä matka höyhensaarille -opusta!), aloitin päiväkirjan päivän kulusta ja vielä erillisen unipäiväkirjan. Huomasin pian, että luuloni iltavirkusta vauvasta oli väärä. Vauvamme uniaika on ainakin tällä hetkellä kahdeksan maissa +/-30min. Ja hän siis herää toisilta päiväunilta yleensä klo 18-19. Noin viikossa saimme homman siihen kuntoon, että aika vastaavanlainen iltashow kuin teillä kesti enää puoli tuntia. Tänään tyttö kävi nukkumaan 19.30, söi 21.30 ja nukahti heti syötyään omaan sänkyyn. Yössä meillä on 1-2 syöttöä, jotka kestävät heräämisestä uudelleen nukahtamiseen noin 15 minuuttia. Aamun oletan huomenna alkavaksi kahdeksalta, yleensä ennen puolta yhdeksää.
  En tiedä, onko tästä meidän kokemuksesta mitään apua, vauvat kun tuppaavat tekemään kaiken ihan omalla tyylillään, mutta ajattelin kertoa kuitenkin. :)
  Tsemppiä!
  -H

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tykkäät blogistani. :)
   Kiitos vinkistä, mää oon tosi huono tollasissa kirjanpidoissa ja keksin aina tekosyitä miks nyt en merkinnyt jotain tai miksi nyt jäi kokonaan välistä tai tai tai... ;) Tietysti, jos alkaa tosissaan käämi palaa, niin kaikkea on kokeiltava. Toistaiseksi tämä ei ole ihan mahdotonta ollut vaikka jostain syystä huonompaan suuntaan mennään... Toivottavasti stoppi tulisi pian. Meillähän tosiaan unille meno on myös sellainen puolen tunnin homma yleensä, mutta aina kun tuo sieltä havahtuu hereille, niin uni ei enää tulekaan. Yösyötöt ovat onneksi melko nopeita, eikä niissä ole mennyt kuin puolisen tuntia sitten kun siihen uneen on oikeasti päästy. Tosiaan meillä tuo nopeasti unilta havahtuminen ja sitten piristyminen on ollut ongelmallista, mutta katsotaan nyt mihin tätä tie vie. Kiitos vielä, kun jätit merkkiä käynnistäsi. :)

   Poista